Składniki: ( proporcje na 3 porcje makaronu)

  • makaron spaghetti razowy według potrzeb zjadających
  • 3 spore garście świeżego szpinaku
  • 3 pęczki natki pietruszki
  • 100 g orzechów nerkowca lub piniowych
  • oliwa z oliwek  w ilości potrzebnej do uzyskania zwartej a nie płynnej konsystencji pesto
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 3-4 łyżki startego parmezanu do środka pesto
  • 3-4 łyżki startego parmezanu do posypania

Makaron gotujemy al’dente.
Szpinak i natkę umyć i osuszyć.
Do blendera dodajemy odrobinę oliwy  i wkładamy szpinak i natkę, orzechy nerkowca, czosnek i miksujemy dolewając cały czas oliwę.
Konsystencja pesto ma być dość zwarta.
Dodajemy na koniec ser starty i jeszcze raz miksujemy.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Makaron mieszamy z pesto już na talerzu i posypujemy tartym parmezanem.
Zdrowie na talerzu.
Smacznego.