Składniki: ( proporcje na 3 porcje makaronu)
- makaron spaghetti razowy według potrzeb zjadających
- 3 spore garście świeżego szpinaku
- 3 pęczki natki pietruszki
- 100 g orzechów nerkowca lub piniowych
- oliwa z oliwek w ilości potrzebnej do uzyskania zwartej a nie płynnej konsystencji pesto
- 3-4 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- 3-4 łyżki startego parmezanu do środka pesto
- 3-4 łyżki startego parmezanu do posypania
Makaron gotujemy al’dente.
Szpinak i natkę umyć i osuszyć.
Do blendera dodajemy odrobinę oliwy i wkładamy szpinak i natkę, orzechy nerkowca, czosnek i miksujemy dolewając cały czas oliwę.
Konsystencja pesto ma być dość zwarta.
Dodajemy na koniec ser starty i jeszcze raz miksujemy.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Makaron mieszamy z pesto już na talerzu i posypujemy tartym parmezanem.
Zdrowie na talerzu.
Smacznego.
Comments are closed on this post.